НАЧАЛО > НОВИНИ > ЗАПОЧНАХА СЪСТЕЗАНИЯТА В ПЪЗЕЛ СТАЯТА „ЕВРОПА – ОТ ЛЕГЕНДАТА ДО ДНЕС”

Започнаха състезанията в Пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС”

Ковид пандемията и дългите периоди на онлайн обучение в училищата отложиха за тази календарна година старта на най-интересната дейност по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа” – състезания за ученици в тематичната пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“.
Първите две състезания вече са факт. Те се проведоха на 9 март 2022 г. в Професионалната гимназия по механоелектротехника – Плевен, благодарение на отзивчивостта на ръководството на училището в лицето на директора инж. Цветелина Стойкова и бързата подготовка за участие.
Състезателите се справиха с решаването на загадките за изключително кратко време и надминаха дори най-оптимистичните очаквания на организаторите, а и на своите преподаватели.
Петчленните отбори в състав Севделина, Владимир, Дейвид, Мартин и Галин от 10-и Б и съучениците им Теодора, Кристиян, Велизар, Томислав и Александър от 10-и А започнаха плахо, но преминаха устремно през загадките. Дори реденето на пъзел не ги затрудни. Едните се престрашиха да изсвирят на електрическо пиано, а другите изпяха Химна на Европа. Всички участници получиха награди.

Заслугата за отличната подготовка на учениците е на преподавателите в ПГМЕТ – Плевен Наташа Басарова и Юлия Младенова. Пролича високата обща култура на десетокласниците, както и знанията им за Европейския съюз, излизащи извън нужното за справяне със загадките.
Идеята на образователната пъзел стая „Европа от легендата до днЕС“ е да срещне плевенски ученици от 7-и до 12-и клас с историята на нашия континент от легендата за Зевс и Европа, през създаването на националните държави, постиженията на великите умове, откритията на учени и произведенията на творци, до бурния 20-и век, родил най-великата идея – за обединение на европейските народи с цел мирно съществуване. Загадките са 12 и са скрити в картини, карти, кутии, колажи, пъзел. Участниците имат нужда от нужда от знания по история, география, литература и музика, от ориентиране по географски карти и за посоките на света, но най-вече от съобразителност и работа в екип, за да спечелят 12 златни звезди и да излязат от стаята за колкото може по-кратко време. Консултант по концепцията на пъзел стаята е Катерина Сашева Ценкуловска. Младата плевенчанка е автор и организатор на първата и засега единствена у нас мобилна образователна пъзел стая, която тя реализира преди 5 години.
Излизането от стаята е символично. Преминаването през нея отвежда младите хора в една отворена, приобщаваща и по-демократична Европа. Особено емоционален е финалът, който много се хареса на първите участници в предизвикателството.
До края на март и през април предстоят състезания в още 8 плевенски училища и гимназии.
На 9 май тази година в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ ще се състои заключителното събитие по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ – международна среща с участието на чуждестранните партньори.

Споделете ни...