НАЧАЛО > ПРОЕКТИ > ТЕКУЩИ > ПРОЕКТ СИЛАТА НА ИСТОРИИТЕ

ПРОЕКТ СИЛАТА НА ИСТОРИИТЕ

ПРОЕКТ СИЛАТА НА ИСТОРИИТЕ
2020-1-ES01-KA227-ADU-095529
Програма „Еразъм+“, KA227 ADU – Развитие на иновациите
Официален уебсайт: https://elpoderdelashistor.wixsite.com/website
Продължителност: 18 месеца

Координатор:
AIFED – ASOCIACION DE INNOVACION, FORMACIÓN Y EMPLEO PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE Испания (Асоциация за иновации, обучение и заетост за устойчиво развитие)

Партньори:
AUGUST VERMEYLEFONDS, Белгия
ФОНДАЦИЯ СЪВРЕМЕННА ПЛЕВЕНСКА МЕДИЯ, България
EYROPAIKO INSTITOYTO TOPIKHS ANAPTYKSHS, Гърция

Контекст
Човешкият ум еволюира с истории и се формира от тях. Доброто разказване на истории може да мотивира хората да правят невероятни неща и е огромно предимство в комуникацията. Образованието и ученето не са изключение. Светът на разказването на истории е огромен. Той обхваща целия свят и всичко в него, както и всеки век, в който има данни за разказване на истории. Не е известна култура без някаква форма на разказване на истории и желанието да знаем „какво следва“ се усеща от всяко човешко същество, независимо от възрастта, пола, културата или века.
Историите също могат да се използват за образователни цели. Разказването на истории предоставя други възможности за растеж, тъй като разказите помагат на слушателите да виждат през погледа на другите и да споделят чувствата на протагониста, като гняв, страх или любов – всичко това от безопасно място. Може би най-доброто от всичко е, че историите развиват въображението. Разказвачът отвежда слушателя на далечни места, където се случват забележителни неща. И веднъж стимулирано, въображението остава разширено.
В рамките на този проект ние се стремим да използваме силата на историите, за да разпалим креативността у възрастните и да развием техните умения за устойчивост и способността им да измислят иновативни решения за различни предизвикателства.
Затова ще бъдат разработени 2 интелектуални подхода:
IO1: Проучване и събиране на истории
Всеки партньор ще направи проучване на местно ниво (регионално, национално) и ще събере най-малко 15 истории, които имат значение в рамките на целите на проекта. Историите ще бъдат „тествани“ с групи възрастни на местно ниво – тествайки дали те действително имат значение и предизвикват чувства и поведение.
IO2: Модули на курсове за обучение
Обучителният курс има за цел да даде възможност на преподавателите за възрастни да използват разказването на истории за развиване на креативност, устойчивост и насърчаване на социалното включване на уязвими групи. Ще има 6 модула за този курс на обучение.
Повече за проекта ТУК.

Споделете ни...