НАЧАЛО > ПРОЕКТИ > ЗАВЪРШЕНИ > ИСТОРИЯТА НА ПЛЕВЕН ОЖИВЯВА. ПАМЕТ ЗА ЗНАТНИТЕ ПЛЕВЕНСКИ РОДОВЕ И КРАСИВИТЕ СТАРИ СГРАДИ

Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради

Проект „Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради“ (https://www.facebook.com/plevenstories2018) е един от общо 31 одобрени за финансиране от кандидатствалите 425 в първото издание, през 2017 г., на инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Той беше осъществен благодарение на тази социално отговорна инициатива, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.
Идеята на проекта е да съживи пред младите плевенчани бележити събития и имената на видните родове от историята на Плевен след Освобождението, като ги представи по атрактивен начин – чрез туристически обиколки по тематични градски маршрути.
Все по-малко плевенчани знаят, че първото читалище в града им – „Съгласие“, е създадено през 1869 г., броени месеци след основаването на таен революционен комитет, от група будни граждани и е поставило началото на местния театър, филхармонията и археологическия музей. Малцина могат да изредят сградите, вдигнати със средства на най-големия плевенски дарител – Димитър Константинов, в които той е вложил не само част от милионите си, а и вярата си в бъдещето. Единици знаят кой и за какво е строил сградата, в която днес се помещава Общината, подобие на чий дворец е Върбеновата къща, кой е обитавал красивите постройки във виенски стил по Старата главна и в центъра на града. Забравени са фамилиите на строителите на съвременен Плевен, като Бурджеви, Върбенови, Стоянови, Константинови, Чорбаджиеви, Бурмови, Несторови, Оббови. Хора с най-различни професии – търговци, фабриканти, адвокати, лекари, писатели, музиканти, учители, обединени от едно – любов и всеотдайност към родния град.
Екипът на фондацията, разработил проекта, тръгна към него с убеждението, че младите хора трябва да познават големите постижения на предшествениците си. Защото този пример може да бъде тяхно вдъхновение, а е важен и за самочувствието на днешните жители на Плевен. Освен това, като научат повече за средата, която обитават, те повече ще я ценят.
След събирането и обработването на огромен обем информация бяха създадени пет тематични тура. Те са с названия „Дарители”, „Строители”, „Търговци”, „Политици” и „Меценати”. Отпечатани са пет 16-странични, пълноцветни брощури със същите названия, в средата на които е картата с маршрута, и които съдържат освен описание на обектите по него още много любопитни факти и снимки.
За времето от 18 септември до 16 октомври 2018 г. по всеки от маршрутите бяха проведени по пет обиколки с над 550 ученици от 3 до 7 клас от 8 плевенски училища: НУ „Христо Ботев”, НУ „Патриарх Евтимий”, НУ „Единство”, ОУ „Цветан Спасов”, ОУ „Валери Петров”, СУ „Иван Вазов”, СУ „Пейо Яворов” и НУИ „Панайот Пипков”.
В ролята на екскурзоводи влязоха по-големи плевенски ученици, повечето от тях – от паралелките със специалност „Екскурзоводско обслужване” в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, както и доброволци от Младежкия общински парламент.
След приключване на туровете проектът беше представен пред членове на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Плевен. Единодушното мнение на експертите е, че в идеята има бъдеще.

Споделете ни...