НАЧАЛО > НОВИНИ > ЕКИП НА ФСПМ УЧАСТВА В ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА В ГРАНАДА ПО ПРОЕКТ „СИЛАТА НА ИСТОРИИТЕ“

Екип на ФСПМ участва в партньорска среща в Гранада по проект „Силата на историите“

След онлайн среща по-рано тази година и значителен обем свършена работа, четирите партньорски организации по проект „Силата на историите“ (El poder de las historias) се срещнаха в края на септември на живо в Гранада, Испания. Проектът е финансиран по програма „Еразъм+“ и е със срок април 2021 – септември 2022.
Домакин на срещата беше координаторът по проекта – AIFED – ASOCIACION DE INNOVACION, FORMACIÓN Y EMPLEO PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE (Асоциация за иновации, обучение и заетост за устойчиво развитие). Бяха представени всички партньори: AUGUST VERMEYLEFONDS, Белгия, EYROPAIKO INSTITOYTO TOPIKHS ANAPTYKSHS, Гърция, и ФОНДАЦИЯ СЪВРЕМЕННА ПЛЕВЕНСКА МЕДИЯ, България.
Консорциумът отчете направеното до момента – проучвания в четирите държави и тематичното групиране на предложените вдъхновяващи истории. Начертан беше план за следващите дейности, сред които е и разработване на функционален наръчник с методология за теоретична подготовка и практическа работа на обучители на възрастни хора посредством разказването на истории, което има своята богата традиция в Европа и по света.

Екипът на нашата фондация имаше възможност да представи пред партньорите от Белгия и Гърция, с които работим за първи път заедно, спечелилите финансиране проекти по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия и досегашните дейности по тях, в които участват и испанските домакини на срещата в Гранада. Запознахме партньорите си от AIFED и останалите с проектите ни, финансирани от Фондация „Америка за България“ и Лидл България. За всички тях можете да научите повече от сайта на ФСПМ – https://cpmfound-bg.org.
В рамките на проект „Силата на историите“ ще се стремим да използваме вдъхновяващи истории, за да разпалим креативността у възрастните хора и да развием техните умения за устойчивост и способността им да измислят иновативни решения за различни предизвикателства. За тази цел се разработват 2 интелектуални подхода: Проучване и събиране на истории, като всеки партньор прави проучване на местно ниво (регионално, национално) и събира най-малко 15 истории, които имат значение за целите на проекта. Историите ще бъдат „тествани“ с групи възрастни за това дали те действително имат значение за тях и предизвикват чувства и поведение. Втората фаза е подготовка на Модули на курсове за обучение. Тези обучителни курсове имат за цел да дадат възможност на преподаватели за възрастни да използват разказването на истории за развиване на творчество, подобряване на самочувствието и насърчаване на социалното включване на уязвими групи.
По време на двудневната работна среща в Гранада координаторите на проекта се бяха постарали да осигурят и възможност за запознаване с културното, кулинарно и архитектурно богатство на очарователния испански град. Най-голямата и привлекателна за туристите забележителност в Гранада е световноизвестният със своята пищна красота древен дворцов комплекс Алхамбра, снимки от който можете да разгледате в нашата фотогалерия.

Както за участниците от Фондация „Съвременна плевенска медия“, така и за представителите на партньорските организации от Белгия и Гърция, и за домакините от Испания, срещата беше изключително ползотворна, наситена с обмяна на опит и споделяне на общи ценности, като по този начин бе и мотивираща за още съвместни проекти, които реално да допринесат за подобряване начина на живот на местните общности, и в европейски мащаб.

Споделете ни...