НАЧАЛО > НОВИНИ > „БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗАВИСИ ОТ НАС“ КАЗАХА В ЕДИН ГЛАС НА 9 МАЙ В ПЛЕВЕН БЪЛГАРИ, ИСПАНЦИ И ПОЛЯЦИ

„Бъдещето на Европейския съюз зависи от нас“ казаха в един глас на 9 май в Плевен българи, испанци и поляци

В истински празник се превърна заключителното събитие по проект „Нова Декларация на Шуман – разговор на поколенията за нова Европа“ – международна среща, която се състоя в Деня на Европа – 9 май. В препълнената зала на художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен се събраха повече от 130 души, предимно ученици и младежи, участвали в дейностите по проекта. Те имаха възможност да разгледат импровизирана изложба с рисунки, създадени за конкурса „Моята Декларация на Шуман“, а някои от авторите присъстваха на срещата.
Специални гости бяха кметът на община Плевен, Георг Спартански и заместник-областният управител на област Плевен, Виолета Иеремиева. Партньорите по проекта от сдружение АИФЕД – Гранада, Испания бяха представени от Хулия Рамирес и Даниел Пас, а фондация „Ауткреация“ от Варшава, Полша – от Виктория Пиунюк и Вадим Сърдженя. Събитието уважиха двама от членовете на Съвета на настоятелите на фондация „Съвременна плевенска медия“ – Петя Ангелова и Димитър Димитров.

Публиката изгледа с голям интерес краткия видеофилм с моменти от 25 от 27-те състезания в уникалната пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“, създадена по проекта. Повече от 130 ученици от 14 училища се включиха в тези състезания. Всички отбори успешно решиха 12-те загадки, свързани с историята на Европа, Ренесанса, Просвещението, типовете демокрация, биографията на Робер Шуман и Одата на радостта, до днешния Европейски съюз и Зеления пакт. Рекордът за най-бързо излизане постоянно се подобряваше – от 19 на 17 минути, после на 16 за да достигне 14 минути и 30 секунди.

Тениски с логото на проекта получиха най-добре справилите се в пъзел стаята отбори и отличилите се участници. Рекордът от 14,5 минути е на отбор „Зелена България“ от НУИ „Панайот Пипков“. Награди получиха още отборът, влязъл пръв в стаята на загадките – от X Б клас на ПГМЕТ – Плевен, осмокласниците от отбор „Стратези“ от Спортно училище „Георги Бенковски“, както и Богомила Димитрова и Миа-Сара Веселинова от отбор „Радост“ на средношколско общежитие „Данаил Попов“ – за най-добро четене на информативните текстове, и Габриел Сула и Петър Николов от СУ „Васил Априлов“ – Долна Митрополия за отлични знания и лидерство на отборите си. Благодарствени адреси получиха директорите на 10-те училища и на средношколското общежитие за партньорството и подкрепата в осъществяването на проект „Нова Декларация на Шуман“.
В залата прозвучаха откъси от отличените есета в конкурса на тема „Моята Декларация на Шуман“, организиран едновременно в четирите участващи в проекта страни. Един от победителите в българския конкурс – 24-годишният Делян Балев от Димитровград поднесе своето есе във видеозапис, заедно с поздрав към присъстващите на събитието.
Младежите показаха на заключителната среща още от своите знания за Европейския съюз чрез викторина. Тя отново беше с 12 въпроса. Само един от тях – да изредят имената на повече от двама от Бащите на Европа затрудни плевенските ученици. Напрегната беше надпреварата за наградите, които много се харесаха – пъзели от 1 000 части от арт серията със снимки от Плевенската панорама на новата българска марка пъзели „Вретено“.
На финала всички отговориха на въпроса „От кого зависи бъдещето на Европейския съюз“ – убедено и в един глас прозвуча „От нас!“.

Подробна информация за Проект „НОВА декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ можете да намерите на специално създадената за целта страница в интернет.

Споделете ни...